Pysseldag..

2010-03-30 @ 19:55:03



Idag har jag bara pysslat med fia.
dagen började med att vi fick spån till boxarna för vi har innan haft torv och det var jätte kul för att det känns så mycket bättre med spån och det blir lättare att hålla rent tycker jag, sen så fyllde jag vatten, tvättade vattenkoppen och krubban och fixade hennes mat.

Sen lite senare så borstade jag henne jätte grundligt och hon fäller ju som bara den så det tog ett bra tag att få bort så mycket!
Sen så klippte jag manen och ryckte den lite till, men sen så blev hon rastlös och jag bestämde mig för att fortsätta imorgon igen.






Sen så fick hon maten i hink mer som berömm :)


Miljöträning, Gå runt alla hästar,transporter osv på tävlingarna på KRK!

2010-03-28 @ 17:14:24

I helgen har det varit tävlingar på KRK, det kom hur mycket bussar,lastbilar,transporter,människor,bilar, hundar m.m och vistades överallt på anläggningen och det var ett bra tillfälle för mig att ta ut fia så att hon fick vänja sig vid det som tävlingar innebär, hon var helt cool lugn och det ända som hon gjorde var att gnägga men annars skötte hon sig jätte fint, för säkerhetsskull hade jag på träns och kedja ifall det skulle hända något så att jag skulle ha mer kontroll, men hon var som sagt jätte duktig!
Felicia var med och ledde henne en bit och det var jätte kul & bra att ha någon med sig.









Hagkompisen Pantani.

2010-03-28 @ 16:28:45



Sen så testade jag att släppa ihop fia med en vallack som heter pantani och det funkade utmärkt, han är riktigt lugn och har några år på nacken så det är ju perfekt för fia.
Dom släpptes ihop i torsdags och har gått tillsammans sedan dess och funkar så bra!
vad kul för fia att ha någon att gå med.


Hagkompisen Inkasator.

2010-03-28 @ 16:19:46



I torsdags så testade jag och valentina ägaren till inka som han kallas att släppa ihop våra hästar då båda är unghästar och skulle nog ha roligt tillsammans, det gick jätte bra och dom lekte och sådär.
Sen så dagen efter när jag släppte ut dom i hagen igen så började han att betäcka henne som det så fint heter så vi bestämde oss för att låta dom gå i skilda hagar.


Basketboll till fia i boxen.

2010-03-24 @ 18:01:19



Igår köpte jag en basketboll och la in i fias box så att hon skulle ha något att göra när hon står inne, hästarna på skolan är ju bara ute ca 4timmar om dagen så att det blir ofta att hon står inne och då blir hon lätt rastlös, ska även lägga in en tjock stock till henne imorgon så att hon har något att gnaga på.


Lerig häst idag.

2010-03-22 @ 20:28:44




idag satte jag fia i "gräshagen" så hon gick där från 12-16.00 ungefär, sen så slutade vi skolan och jag gick ut i stallet för att mocka,fylla mat & ta in henne, men så började det ju regna och hästarna gick in en efter en och jag som höll på mocka fick ju vänta med att ta in henne förens jag var klar & när jag tog in henne sen så hade hon sprungit fram och tillbaka och leran var ända upp på rumpan och hela täcket var helt brunt, så jag tog in henne i spolspiltan och spolade av och sen gick för att ta av det blöta täcket och då upptäckte jag att hela hon var lerig under täcket så jag fick gå och tvätta henne en gång till & sen hade jag ingen annan utväg än att ta på henne sitt svarta nya bucas täcke som är regntäcke eftersom det andra skulle torka så fick det bli så idag hade egentligen tänkt att spara det lite längre fram.




Hon passade väldigt bra i det faktist!
Min sötnos.
Imorgon ska jag hoppa en liten bana på henne för att se hur det går.


Påskhoppning långfredag ev. Påskafton

2010-03-20 @ 14:40:23



Jag har ju haft planer på att tävla fia väldigt lågt 2ggr i sommar, men nu så skrev en tjej till mig om jag ville anmäla mig till påskhoppningen på kläppa, och jag har ju hoppat fia några gånger och felicia som red fia inann har ju hoppat henne 60cm ungefär så OM jag ska vara med så blir det en väldigt låg höjd som 40-50 bara för att hon ska vänja sig, jag har ju aldrig haft med henne på en tävling eller liknande så jag vet ju inte hur hon kommer att vara om hon kommer vara lugn och cool eller stressad. Jag ska tänka på det, men gud vad kul det hade varit!

En film på när felicia hoppar fia:


3dje gången som fia får skor på sig.

2010-03-19 @ 19:05:50



Idag var det dags för nya skor till fia och det var en annan hovslagare som fia inte har haft innan och han var ganska duktig och fia skötte sig utmärkt!
Jag frågade om jag fick ta med mig skorna hem och det gick jag, det var ju hennes allra första skor eftersom hovslagaren satte på samma gången efter första.
Så nu ska jag göra något fint av dom har jag tänkt!


hennes allra första skor ♥


Lek & bus i ridhuset.

2010-03-19 @ 18:48:16



Idag tog jag fia i longeringlina och gick lite över hinder och i vattenpölar och bara gick runt och hon var riktigt stressad i början men slappnade sen av och skötte sig fint och så hoppade hon några skutt 50cm ungefär tror jag att det var.



Hon tyckte om att nosa på allting som jag bärde fram och var riktigt nyfiken.




Sen så kom kalle och tittade en stund och sen så ville han leda ut henne från ridhuset till stallet och det fick han ju såklart, och jag passade på att ta lite bilder och filma en kort film. ♥






Följ oss via bloglovin!

2010-03-18 @ 22:05:44

Följ min blogg med bloglovin


Ridning 17/3-2010 ♥

2010-03-17 @ 22:02:20



Ridningen idag gick riktigt bra!
Först så skrittade jag fram ensam och en kom det in en annan tjej och jag frågade henne om det gick bra att jag höll mig på ena halvan och hon på ena och det gick jätte bra skönt att folk förstår och inte blir sura.
Jag travade henne mycket på en volt och det gick inte sådär jätte bra i början för hur jag än försökte så fick jag inte ut henne i hörnen, men efter många varvs kämpande gick det bättre och bättre och hon förstod skänkeln och lyssnade fint. Det var första gången idag som jag krävde lite mer av henne än vad jag brukar, på något sätt blev jag lite säkrare i mig själv så att jag kände jag nu vill jag komma någonstans, gjorde halt och tänkte efter, vart ska jag börja? för dagen blev det att få ut henne ordentligt i hörnen och det gick ju bra efter lite kämpande.



Sen så märkte jag att hennes bett är lite stort, det glider ut lite grann ur mungipan och idag tuggade hon lite extra så ska iväg imorgon och kika på ett likadant bett som jag har fast en lite mindre storlek.


min älskade fia.





Skrittar av henne för hand och passar på att mysa lite.


3dje Vaccinationen mot hästinfluensa & stelkramp.

2010-03-16 @ 18:34:20



Idag vaccinerades fia för 3dje gången och sist hon vaccinerades tyckte hon inte alls om det och backade och försökte komma undan då jag var beredd på det idag också och berättade för veterinären om hur det var sist, hon tyckte att det var bäst att vaccinera henne i boxen och jag tog på henne grimman och hade godis i handen som hon fick en i taget och sen helt plötsligt var det över och fia hade inte ens ryckt till! jag blir helt chockad & super glad. hon är så duktig!


Finafia.

2010-03-15 @ 21:21:19



Idag var det studiedag i skolan vilket betydde att ingen tog in och ut fia och fyllde hennes mat osv.
Så kalle åkte dit på morgonen vid halv sju för att ta ut henne men då fanns det inga lediga hagar så att hon fick stå inne tyvärr, sen så gick jag till stallet vid två och var framme vid halv fyra så hon fick stå ute till kvar över ungefär och sen så tog jag in henne och longerade henne en stund, mycket sakta galopp och sådär, sen så gick jag med henne en runda och fixade hennes mat, vatten & boxen.


Frågor om fia.

2010-03-13 @ 17:36:09

Namn: My fairytale "fia"
Född:
2006
Ras: Paint & Arabisktfullblod
Kön: Sto
Mankhöjd: ca. 155cm (inte mätt henne på något år)
Ursprung: Sverige, Halmstad
Färg: Skimmelskäck
Tecken: Bläs
Hoppresultat: Inte tävlat ännu.
Dessyrresultat: Inte tävlat ännu.
Annan tävlingsgren:
inte tävlat ännu.
Högst hoppat hinder: runt 60cm
Mål i år: att hon ska bli mer säker i ridningen, Rida ut mycket i sommar och njuta av livet och kanske hoppa en clearround.
Ägare: Jennie Breen (jag med andra ord)
Hur länge har du ägt hästen: Sedan hon var 2år ungefär.
Hur är den i dressyren:
Hon är lugn och sansad om man är själv och fokuserar bra på uppgiften och är väldigt lättlärd.
Hur är den i hoppning: hon älskar det!
Hur är den att rida ut på: Pigg och framåt, men aldrig okontrollerbar.
Hur är den på tävling: har inte tävlat ännu.
Vart köpte du den:
Halmstad.
Vad kunde hästen då: Ingenting, hon hade inte ens haft grimma eller blivit ledd.


Vatten träning.

2010-03-13 @ 17:28:22



Idag när jag skulle gå till hagen med fia var det fullt med vatten och is hela vägen mellan hagarna så jag passade på att gå lite extra i det området där det fanns lite högre vatten så att vi fick tränat lite på det inför sommaren då vi ska rida ner till stranden och sådär, hon brydde sig inte alls och trampade på fint utan att bli rädd, jag stannade henne ibland så att hon skulle få känna hur det var att stå stilla i vattnet och hon hade inget alls imot det. Hon var riktigt duktig min lilla tjej ♥
när det kommer mer vattenpölar och sånt ska vi ut och gå så att hon lär sig,
Så fruktansvärt jobbigt med vattenrädda hästar.


Pysseldag..



Idag har jag bara pysslat med fia.
dagen började med att vi fick spån till boxarna för vi har innan haft torv och det var jätte kul för att det känns så mycket bättre med spån och det blir lättare att hålla rent tycker jag, sen så fyllde jag vatten, tvättade vattenkoppen och krubban och fixade hennes mat.

Sen lite senare så borstade jag henne jätte grundligt och hon fäller ju som bara den så det tog ett bra tag att få bort så mycket!
Sen så klippte jag manen och ryckte den lite till, men sen så blev hon rastlös och jag bestämde mig för att fortsätta imorgon igen.






Sen så fick hon maten i hink mer som berömm :)

2010-03-30 @ 19:55:03 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Miljöträning, Gå runt alla hästar,transporter osv på tävlingarna på KRK!

I helgen har det varit tävlingar på KRK, det kom hur mycket bussar,lastbilar,transporter,människor,bilar, hundar m.m och vistades överallt på anläggningen och det var ett bra tillfälle för mig att ta ut fia så att hon fick vänja sig vid det som tävlingar innebär, hon var helt cool lugn och det ända som hon gjorde var att gnägga men annars skötte hon sig jätte fint, för säkerhetsskull hade jag på träns och kedja ifall det skulle hända något så att jag skulle ha mer kontroll, men hon var som sagt jätte duktig!
Felicia var med och ledde henne en bit och det var jätte kul & bra att ha någon med sig.








2010-03-28 @ 17:14:24 Permalink Övrig träning ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hagkompisen Pantani.



Sen så testade jag att släppa ihop fia med en vallack som heter pantani och det funkade utmärkt, han är riktigt lugn och har några år på nacken så det är ju perfekt för fia.
Dom släpptes ihop i torsdags och har gått tillsammans sedan dess och funkar så bra!
vad kul för fia att ha någon att gå med.

2010-03-28 @ 16:28:45 Permalink Hagen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hagkompisen Inkasator.



I torsdags så testade jag och valentina ägaren till inka som han kallas att släppa ihop våra hästar då båda är unghästar och skulle nog ha roligt tillsammans, det gick jätte bra och dom lekte och sådär.
Sen så dagen efter när jag släppte ut dom i hagen igen så började han att betäcka henne som det så fint heter så vi bestämde oss för att låta dom gå i skilda hagar.

2010-03-28 @ 16:19:46 Permalink Hagen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Basketboll till fia i boxen.



Igår köpte jag en basketboll och la in i fias box så att hon skulle ha något att göra när hon står inne, hästarna på skolan är ju bara ute ca 4timmar om dagen så att det blir ofta att hon står inne och då blir hon lätt rastlös, ska även lägga in en tjock stock till henne imorgon så att hon har något att gnaga på.

2010-03-24 @ 18:01:19 Permalink Boxen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lerig häst idag.




idag satte jag fia i "gräshagen" så hon gick där från 12-16.00 ungefär, sen så slutade vi skolan och jag gick ut i stallet för att mocka,fylla mat & ta in henne, men så började det ju regna och hästarna gick in en efter en och jag som höll på mocka fick ju vänta med att ta in henne förens jag var klar & när jag tog in henne sen så hade hon sprungit fram och tillbaka och leran var ända upp på rumpan och hela täcket var helt brunt, så jag tog in henne i spolspiltan och spolade av och sen gick för att ta av det blöta täcket och då upptäckte jag att hela hon var lerig under täcket så jag fick gå och tvätta henne en gång till & sen hade jag ingen annan utväg än att ta på henne sitt svarta nya bucas täcke som är regntäcke eftersom det andra skulle torka så fick det bli så idag hade egentligen tänkt att spara det lite längre fram.




Hon passade väldigt bra i det faktist!
Min sötnos.
Imorgon ska jag hoppa en liten bana på henne för att se hur det går.

2010-03-22 @ 20:28:44 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Påskhoppning långfredag ev. Påskafton



Jag har ju haft planer på att tävla fia väldigt lågt 2ggr i sommar, men nu så skrev en tjej till mig om jag ville anmäla mig till påskhoppningen på kläppa, och jag har ju hoppat fia några gånger och felicia som red fia inann har ju hoppat henne 60cm ungefär så OM jag ska vara med så blir det en väldigt låg höjd som 40-50 bara för att hon ska vänja sig, jag har ju aldrig haft med henne på en tävling eller liknande så jag vet ju inte hur hon kommer att vara om hon kommer vara lugn och cool eller stressad. Jag ska tänka på det, men gud vad kul det hade varit!

En film på när felicia hoppar fia:

2010-03-20 @ 14:40:23 Permalink Tävlingar ♥ Kommentarer (2) Trackbacks ()


3dje gången som fia får skor på sig.



Idag var det dags för nya skor till fia och det var en annan hovslagare som fia inte har haft innan och han var ganska duktig och fia skötte sig utmärkt!
Jag frågade om jag fick ta med mig skorna hem och det gick jag, det var ju hennes allra första skor eftersom hovslagaren satte på samma gången efter första.
Så nu ska jag göra något fint av dom har jag tänkt!


hennes allra första skor ♥

2010-03-19 @ 19:05:50 Permalink Hovslagaren på besök ♥ Kommentarer (1) Trackbacks ()


Lek & bus i ridhuset.



Idag tog jag fia i longeringlina och gick lite över hinder och i vattenpölar och bara gick runt och hon var riktigt stressad i början men slappnade sen av och skötte sig fint och så hoppade hon några skutt 50cm ungefär tror jag att det var.



Hon tyckte om att nosa på allting som jag bärde fram och var riktigt nyfiken.




Sen så kom kalle och tittade en stund och sen så ville han leda ut henne från ridhuset till stallet och det fick han ju såklart, och jag passade på att ta lite bilder och filma en kort film. ♥





2010-03-19 @ 18:48:16 Permalink Övrig träning ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Följ oss via bloglovin!

Följ min blogg med bloglovin

2010-03-18 @ 22:05:44 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ridning 17/3-2010 ♥



Ridningen idag gick riktigt bra!
Först så skrittade jag fram ensam och en kom det in en annan tjej och jag frågade henne om det gick bra att jag höll mig på ena halvan och hon på ena och det gick jätte bra skönt att folk förstår och inte blir sura.
Jag travade henne mycket på en volt och det gick inte sådär jätte bra i början för hur jag än försökte så fick jag inte ut henne i hörnen, men efter många varvs kämpande gick det bättre och bättre och hon förstod skänkeln och lyssnade fint. Det var första gången idag som jag krävde lite mer av henne än vad jag brukar, på något sätt blev jag lite säkrare i mig själv så att jag kände jag nu vill jag komma någonstans, gjorde halt och tänkte efter, vart ska jag börja? för dagen blev det att få ut henne ordentligt i hörnen och det gick ju bra efter lite kämpande.



Sen så märkte jag att hennes bett är lite stort, det glider ut lite grann ur mungipan och idag tuggade hon lite extra så ska iväg imorgon och kika på ett likadant bett som jag har fast en lite mindre storlek.


min älskade fia.





Skrittar av henne för hand och passar på att mysa lite.

2010-03-17 @ 22:02:20 Permalink Ridning ♥ Kommentarer (1) Trackbacks ()


3dje Vaccinationen mot hästinfluensa & stelkramp.



Idag vaccinerades fia för 3dje gången och sist hon vaccinerades tyckte hon inte alls om det och backade och försökte komma undan då jag var beredd på det idag också och berättade för veterinären om hur det var sist, hon tyckte att det var bäst att vaccinera henne i boxen och jag tog på henne grimman och hade godis i handen som hon fick en i taget och sen helt plötsligt var det över och fia hade inte ens ryckt till! jag blir helt chockad & super glad. hon är så duktig!

2010-03-16 @ 18:34:20 Permalink Veterinärbesök & sjukdomar osv ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Finafia.



Idag var det studiedag i skolan vilket betydde att ingen tog in och ut fia och fyllde hennes mat osv.
Så kalle åkte dit på morgonen vid halv sju för att ta ut henne men då fanns det inga lediga hagar så att hon fick stå inne tyvärr, sen så gick jag till stallet vid två och var framme vid halv fyra så hon fick stå ute till kvar över ungefär och sen så tog jag in henne och longerade henne en stund, mycket sakta galopp och sådär, sen så gick jag med henne en runda och fixade hennes mat, vatten & boxen.

2010-03-15 @ 21:21:19 Permalink Longering ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Frågor om fia.

Namn: My fairytale "fia"
Född:
2006
Ras: Paint & Arabisktfullblod
Kön: Sto
Mankhöjd: ca. 155cm (inte mätt henne på något år)
Ursprung: Sverige, Halmstad
Färg: Skimmelskäck
Tecken: Bläs
Hoppresultat: Inte tävlat ännu.
Dessyrresultat: Inte tävlat ännu.
Annan tävlingsgren:
inte tävlat ännu.
Högst hoppat hinder: runt 60cm
Mål i år: att hon ska bli mer säker i ridningen, Rida ut mycket i sommar och njuta av livet och kanske hoppa en clearround.
Ägare: Jennie Breen (jag med andra ord)
Hur länge har du ägt hästen: Sedan hon var 2år ungefär.
Hur är den i dressyren:
Hon är lugn och sansad om man är själv och fokuserar bra på uppgiften och är väldigt lättlärd.
Hur är den i hoppning: hon älskar det!
Hur är den att rida ut på: Pigg och framåt, men aldrig okontrollerbar.
Hur är den på tävling: har inte tävlat ännu.
Vart köpte du den:
Halmstad.
Vad kunde hästen då: Ingenting, hon hade inte ens haft grimma eller blivit ledd.

2010-03-13 @ 17:36:09 Permalink Frågor & svar ♥ Kommentarer (1) Trackbacks ()


Vatten träning.



Idag när jag skulle gå till hagen med fia var det fullt med vatten och is hela vägen mellan hagarna så jag passade på att gå lite extra i det området där det fanns lite högre vatten så att vi fick tränat lite på det inför sommaren då vi ska rida ner till stranden och sådär, hon brydde sig inte alls och trampade på fint utan att bli rädd, jag stannade henne ibland så att hon skulle få känna hur det var att stå stilla i vattnet och hon hade inget alls imot det. Hon var riktigt duktig min lilla tjej ♥
när det kommer mer vattenpölar och sånt ska vi ut och gå så att hon lär sig,
Så fruktansvärt jobbigt med vattenrädda hästar.

2010-03-13 @ 17:28:22 Permalink Övrig träning ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Min älskade häst, vad skulle jag göra utan dig?


min fina häst & jag ♥

Idag skulle vi ju rida dressyrlektion och mamma följde med för att filma och titta när jag red, men när jag fixat klart fia och skulle gå till ridhuset så ser jag att det är säkert sex andra hästar som också ska vara med på den lektionen och jag och min dressyrtränare har ju bestämt att det bara ska vara jag och högst 3 andra och det var en i stallpersonalen som hade bestämt att det skulle bli så idag för att det hade varit några som varit borta och kommit en del nya hästar, så jag bestämde mig för att rida henne själv i lilla ridhuset för att jag inte ville riskera det som gått så fruktansvärt bra dom senaste veckorna och för att jag vill att hon ska känna sig mer säker i sig själv innan jag tar med henne på en sån lektion med så många hästar. Så jag berättade för Anna dressyrtränaren att jag ville skritta fram i lilla och sen se hur det går och sen kanske komma in i stora och rida lektionen, men jag kände att det gick så bra och hon var riktigt säker och stabil när jag red henne själv så jag ville avsluta det bra.
Kom även in en tjej i klassen och sin häst som hon ledde när jag red och fia brydde sig inte så mycket utan fokuserade på mig, hon blev lite nervös ibland men även kontrolerbar vilket var skönt, sen gick hon ut och jag red vidare, bara i skritt och trav, men mycket trav på volter och sådär och hon sökte sig mer och mer neråt vilket kändes jätte bra då jag tar det som ett tecken att hon kan slappna av också.
Hon var riktigt glad och possetiv idag till ridningen ♥




Hon var så duktig idag!
inte ett ända bus.

Det var lite grann sådär att hon inte ville gå framåt, men det var bara smacka på lite och lätta på tygeln.
















2010-03-11 @ 13:10:35 Permalink Ridning ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Mockat ur hela boxen & satt in sadelvagnen.



Satte in min sadelvagn i sadelkammaren idag för att jag inte får plats med båda mina sadlar på en hängare + min longergjord, Hoppas nu att den får stå där men det tror jag eftersom det är en annan tjej i klassen som ställt sin mitt i sadelkammaren så då borde min få stå kvar som står vid väggen och inte är i vägen.
Blev jätte bra och jag valde att ha allroundsadeln där som jag använder mest och benskydden,longerlinan och deltat, sen får jag se mer vad jag ska ha i korgen där under och på krokarna, har helst allting i skåpet som går då det varit en del stölder i stallet.





Sen så mockade vi ur hela fias box och det tog fyra kärror och sen tre stycken torvbalar, men det var verkligen värt slitet så att hon får det bra och att jag får börja på en ny bädd nu, den jag hade blev bara högre och högre, hade tänkt att fixa detta tidigare men det var inte så lätt då det var folk som hade lagt in torvbalar så då ville jag låta fia skita ner det först. men nu är det äntligen gjort! och nu ska jag sköta boxen bättre än någonsin så att det håller fint och länge!




En glad fia som precis gått in sin nya fina box och fått kvällshöt, klippte till hennes man lite grann till då det kommit upp lite man som jag inte sett innan, sen så tog jag på bogskyddet och bucas utetäcket.

JUST DET!
Fia har växt ur sitt täcke i storlek 135cm så nu har hon 145cm hon växer min lilla skrutt.
När jag köpte henne var det förstort med 135cm.

2010-03-10 @ 21:02:01 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Du är det finaste jag har.





Idag har jag mest pysslat med fia.
Tog henne till ridhuset i grimman & arbetsrepet och lekte lite, Övade på att backa på spökomando gick jätte bra och när jag la ner spöt så slutade hon att backa. Hon är så duktig och lättlärd!
Sen så när jag rörde spöt på hoven så lyfte hon, testade med alla fyra och hon gjorde perfekt ifrån sig. Sen så longerade jag henne några varv, Travade henne vid hand och lite annat bus. Det var två andra hästar i ridhuset en som red och en som ledde så det var bra träning för henne att få fokusera på mig samtidigt som det var andra hästar i ridhuset.

Sen så fortsatte jag med hennes man som fortfarande inte var klar, Började att rycka lite och det gillade hon inte alls, tror att hon har blivit lite känslig och tycker att det gör lite ont nu eftersom jag ryckte så mycket sist, sen så tog jag fram saxen som jag köpte igår och klippte på fri hand, det var inte det enklaste men vad bra det blev! blev bara bättre och bättre destomer jag klippte, sen så blev hon så otålig så jag tog in henne i boxen igen och lät henne äta upp sin mat och ha sitt ylletäcke på sig.

Sen ska jag tillbaka till stallet ikväll och mocka ur hela boxen och börja med en ny bädd och sköta den mer noggrannare så att den håller länge.

Sen så åkte jag och kalle till Ö&B och kikade på fodertunnor och dom hade ett par men tyckte inte att dom såg så hållbara ut så jag ska åka till lantmännen imorgon och kolla där annars blir det börjes som jag köper då dom var lite tjockare, dock med lock som man bara lägger på som inte går att "låsa" jag får helt enkelt se vad jag hittar!

2010-03-10 @ 15:58:08 Permalink NH & Trickträning ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Eget foder till fia.



Idag har jag köpt en foderskopa och mineraler till fia.
har tänkt att jag ska börja köpa eget foder till henne eftersom det blir mycket billigare än att köpa genom skolan + att jag tycker det känns bäst att ha sitt eget och man slipper hålla koll på vad man tar, sen så är det ju inte alltid skolan har det som man vill ha.
Så jag ska börja att använda dom här mineralerna istället för att jag tror att dom är bättre och är mer anpassad till yngre hästar så det är ju perfekt till fia. Sen så köper jag betfor,kraft och lusern på torsdag då kalle känner en kille som äger lantmännen så då kan han dra bort momsen 25% eftersom kalle kan ta det på företaget. så detta kan ju inte bli bättre. nu är jag bara på jakt efter fodertunnor.

2010-03-09 @ 22:31:01 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fias stam som jag vet om.



Här är det som jag vet om fias härstaming.


Fia har verkligen den bästa rasen!

Arabisktfullblod: 

Araben är en ädel hästras av ökentyp som ofta beskrivs som vacker och elegant. Gångarterna är flytande och med jämna och fria rörelser. Arabhästen uppnår ofta högre ålder än de flesta andra hästraser och de ädlare arabiska hästarna har under flera tusen år använts för att förädla andra hästar, och mer än 80 % av dagens modernare hästraser har under någon tid influerats eller förädlats av araben.

Araben är en av världens mest eftertraktade hästraser, mycket på grund av sin mystik och sitt ädla utseende, men även då de är utmärkta allroundhästar som duger till all slags ridsport, western och speciellt till distansritt då araber är typiska ökenhästar med en otrolig uthållighet. Trots alla myter om arabens hetsiga humör så är rasen i de flesta fall utmärkta familjehästar som lever länge och är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

Arabiska fullblod har en mycket tydlig och unik karaktär med kort rygg, rundad nacke och en tydligt inåtbuktande nosprofil. Huvudet är lätt trekantigt med liten mule och platt panna. Araben har oftast även bara 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor som hos andra hästar. De färre svanskotorna bidrar till arabens höga svansföring vid rörelse. Araberna blir oftast mellan 145 och 155 cm i mankhöjd.

American Painthorse:

Painthästen har ganska kraftig exteriör, men är trots detta en mycket atletisk häst. Halsen är muskulös och kraftig, medan huvudet är litet med en rak nosprofil. mankhöjden är mellan 145 cm och 165 cm. De hästar som har mycket quarterblod i sig visar ofta upp en typisk quarterexteriör, med kraftig bakdel, medan de som har lite mer fullblod i sig har en lättare exteriör.

Paint har ofta vallningsinstinkt, det vill säga förmågan att läsa av kalvar och rasen är därför lämplig inom westernridning och boskapsskötsel. Men Painthästar används inom all slags kalvar och även till körning och vanlig nöjesridning. Painthästen har funnits i Sverige i ca 20 år.





Fias mamma flickan

Hon är renrasig American paint och fux/brunskäck.
Hon har gått som avelssto nu dom senaste åren men innan tävlades hon i western.




Fias farmor Kryzlinta

Renrasig Arabisktfullblod.
Hon är några år över 20.
Vet inte alls mycket om henne bara att hon gick som avelssto för några årsen, men nu går hon bara i hagarna och mår bra, hon är fortfarande så pigg och kry så hon kommer nog att leva många år till.




Fias halvsyster Enya född 2007
Det var en tjej för ett tagsen som komenterade på min mail att hon hade en häst som liknade fia så jag mailade henne och det visade sig att enya hennes häst var fias halvsyster. Jätte fin häst som hon nu håller på att rida in.


 



Fias halvsyskon två ston som föddes 2008, bilderna fick jag av fias uppfödare.
Båda två blev brunskäck och några månader senare föddes en skimmelskäck.






2010-03-05 @ 21:33:20 Permalink Stam & Familj ♥ Kommentarer (1) Trackbacks ()


Köpt lite saker till fia idag på gekås.



Var på gekås idag och köpte lite saker, hästavdelningen har ju flyttat till undervåningen så där tillbringade jag ett bra tag, tänkte först köpt ett shabrak som var jätte fint till allroundsadeln, men ångrade mig och köpte nödvändigheter ist. Köpte en ryktsten behövs verkligen eftersom hon fäller så fruktansvärt mycket. sen pälsglans och läderfett som man sprutar på så det inte tar så mycket tid. och ett par handskar till mig, alltid bra att ha.


2010-03-05 @ 20:54:38 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Dressyrlektion 4/3-2010


Här är en bra bild på hennes man som jag klippte & ryckte igår. (lite kvar att göra)

Idag var det dressyrlektion för Anna modeé och det gick så fruktansvärt bra, Det var cavalettibommar ut lagt som man skulle trava över osv. och fia var hur duktig som helst, hon verkligen kämpade och vi tog tillochmed en galopp och hon skötte sig jätte fint!
tyvärr har jag ingen film då det inte var någon som kunde filma.
Först så  fick steffanie en tjej i klassen leda mig med longerlina för att fia var lite stressad när dom andra hästarna gnäggade och traktorn körde utanför och sen var hon hur duktig som helst och fokuserade verkligen på mig, hon lyssnade jätte bra och kämpade verkligen, man märkte hur jobbigt hon tyckte att det var mot slutet och även om jag ville testa på en galopp så kämpade hon för att hålla igång! 


 
Fia & vienna i hagen, hon var verkligen jätte glad att få komma ut efter ridningen igen.




<3

2010-03-04 @ 19:20:39 Permalink Dressyrlektioner ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Miljöträning, släppte fia i lilla ridhuset idag!




Som en del av igångsättningen som inte är allt för höga krav så valde jag att släppa henne i det andra ridhuset som vi kallar lilla, Där fick hon träna på en ny miljö samtidigt som hon fick springa av sig, men först ledde jag runt henne i det stora ridhuset där vi inte varit tillsammans sedan jag ramlade av och fick frakturen i ryggen. Det gick bra och hon var lugn och fin så vi passade på att gå över några små hinder.

 



Sen så borstade jag henne och klippte svansen och tvättade även lite längst ut där det var gult på svansen, sen så gav jag mig på manen, ryckte i 1,5timmar och den är fortfarande tjock, imorgon ska jag fortsätta och hoppas på att den blir handlång, ganska tunn och otroligt snygg, vill ju framhäva hennes fina nacke.

- Hon vet ju om att hon är stöst och snyggast det syns ju tydligt hur hon kröker nacken, upp med svansen och riktigt höjer benlyften. Min underbara häst.


2010-03-03 @ 20:52:30 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kollade tänderna på fia idag.



I skolan håller vi på att jobba med hästens mun och tänder så idag skulle vi ha två hästar som man kunde titta i munnen, det blev fia med sina knappt fyra år och maggie som fyller åtta iår.
Hon började med att droga fia (ge lugnande) och det tog knappt en minut innan fia blev sömnig och började sänka huvudet och rycka lite här och där, ganska vinglig var hon i början också. Sen så satte veterinären på henne den man öppnar munnen med osv. Det gick jätte bra och vi kunde titta lite här och där och hon visade oss fias mjölktänder och lite annat som var roligt att veta.



sen när hon hade öppnat upp munnen och tittat längre in så såg hon att fia hade ett litet sår på högersida kinden, hon kände även på tänderna och kände att ena tanden där såret är var lite vass så hon raspade ner den och nu kommer antagligen såret att försvinna och inte komma tillbaka, annars såg det jätte bra ut och fia hade inte tappat sina mjölktänder ännu.


Här sköljer veterinären ur hennes mun från mat osv.

en klasskompis känner på hennes tänder och en annan håller upp huvudet...

<3

2010-03-02 @ 17:09:03 Permalink Veterinärbesök & sjukdomar osv ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fia tillbaka på KRK = mycket att göra.



Idag vid tolvtiden fick vi besked om att anläggningen var aktiv igen och att hästarna skulle komma tillbaka.
jag åkte tillsammans med Carro och sissel till lerberg där vi lastade armando & fia, Fick gick på hur lätt som helst, första gången jag gick på så kom hon fel så jag gjorde en liten volt och hon gick jätte fint på och stod stilla hela vägen trots att det var andra gången som hon åker med en annan häst.



Väl hemma i stallet igen så blev det att ta en ordentlig borstning, mocka och fylla vatten.
Hon fäller så otroligt mycket nu så det tog ett bra tag att borsta henne men hon blir skinande vit sen och blev jätte fin, sen fick hon stå i boxen medans jag var på lektion och sen borstade jag lite till och fixade med alla hennes saker och tvättade ur ryktlådan.


Såhär kan det se ut när man borstat klart...



Sen så när hon fått stå och äta och ta det lugnt ett tag så longerade jag henne som en start på igångsättningen, 15-20min i bara skritt och trav och lite lite kort och långsam galopp. och hon var riktigt duktig. trots att hon har inspänningstyglar som sitter löst (hon kan ta upp huvudet) så går hon i en fin stadig form. Dom är lösa för att hon ska kunna ta upp huvudet och inte få panik om någon skulle komma in genom dörren eller om hon skulle bli rädd.

min fina fia <3

Filmer från början av longeringen;


2010-03-01 @ 21:04:03 Permalink Dagligen ♥ Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0